dissabte, 22 de novembre del 2014

FRAINOS: UNA ALQUERIA MUSULMANA

Vaig a reproduir textualment un post del blog Alcoleja.org signat per Dani en el qual parla de l'origen del nom del nostre riu Frainos i així descartar altres versions que apareixen per alguns indrets com:Frainós o Farinós.
 Frainos: l'Alqueria Fantasma
 El riu que baixa de l'Aitana i passa per Alcoleja, Benasau, Penàguila... fins que arriba al Serpis alcoià, es coneix des de fa molts segles com a riu de Frainos. Què en sabem de l'origen d'aquest nom? Ben poc, la veritat. Però sí hi ha alguna referència que potser algun dia servisca per a ubicar les restes arqueològiques de l'alqueria que li dóna nom doncs, segons els documents, així es deia un antic poblet morisc que, per desgràcia, a dia de hui no s'ha localitzat. La més antiga és del 1258. En concret, en una carta escrita a Cocentaina i datada en el 21 de maig d'aquest any, es dóna a Ramon de Roset (Raimundo de Roset) quatre jovades de terra "en l'alqueria que es diu Frastina (Frainos), que està en el terme de Benaguila (Penàguila). Reg. 10, fol. 80v. MF: 125 La segona (i última) referència a Frainos la trobem el 1269 quan, des de Barcelona, Jaume I adjunta a les 6 jovades de terra concedides prèviament a Pere Vidal al terme d'Ares, també les cases del rafal. Així el fa senyor d'Ares. La concesió de les 6 jovades havia estat feta pel fill il·legítim del rei, Pere Ferrandis (fill de Berenguera Alfons), amb una carta pròpia feta per Ferrandis i que el 1269 en Jaume ratifica i n'amplia (Burns, "Diplomatarum Regni Valentiae Regnante Iacobo I..." En dit document es descriu el terme d'Ares, el qual estaria delimitat de la següent manera:
 1) pel barranc de Camarell (què transita entre Ares i Beniafé);
 2) pel riu major de Penàguila;
3) la mesquita que hi ha al terme de la vila de Frainos;
4) pel camí que ve de Guadalest.
Es confirma així l'existència d'una alqueria poblada per musulmans propera a Ares i pertanyent al terme cristià de Penàguila. La seua ubicació, segons les fites mencionades, podria ser a la zona on hui es troba Benasau. Una altra opció pràcticament és impossible. El camí que ve de Guadalest a Ares és el que arriba de l'Alt de Xarquera travessant el barranc de Camarell. Hui en dia el nom d'eixe carrer és "de la Marina". El riu major de Penàguila és el que hui coneixem com a "riu de Frainos" precisament, i és el que baixa del Barranc del Molí d'Alcoleja i s'enjunta precisament sota Ares amb el rierol que ve del Camarell. Per tant, amb aquestes fites tenim ubicats els extrems sud, est i nord del terme. Per últim, la fita oest cal situar-la al que hui coneixem com a Benasau. Habitants de Benasau manifesten que la tradició oral ha conservat un topònim conegut com a la Font de Frainos, en la baixada del poble cap al riu. Segons arqueòlegs de la zona, hi ha materials en superfície que permeten d'establir l'existència d'un nucli de població islàmic allí. Podria ser que la font es dessecara i traslladaren la població uns centenars de metres més amunt? Encara és prompte per a afirmar-ho, però és una possibilitat ben interessant a tenir en compte. De moment, Frainos (i la seua mesquita) continuarà sent l'alqueria fantasma fins que no apareguen noves informacions... PUBLICAT PER DANI

6 comentaris:

  1. Podría ser Beniafe. Denomina aixina u después el cristian canviar el toponomim.
    Rigoberto Jorcas

    ResponElimina
  2. Per cert, el meu germà diu que el riu naix a la font de l'Arbre a la vall Nord que hi ha en esta vessant del cim de la serra d'Aitana, a mes de 1000 m d'altitud. Que en sabeu ?
    Fernando Monllor

    ResponElimina
  3. M'agrada moltíssim llegir estes coses, enhorabona a les persones que vos dediqueu a fer-nos les coneixer.
    Marissa Reig

    ResponElimina
  4. Compartix el mateix q Marisa ,l'enhorabona i motes gracies.
    MªJosé Julià

    ResponElimina
  5. Salutacions a tots! A vore: Beniafé és impossible, perquè hi ha altres documents que en descriuen el seu terme i no té res a veure. Us adjunte un altre post que vaig fer acurant un poc més la informació!

    Pel que dieu del naixement del riu... Recull les aigües de diferents barrancs (3 d'Alcoleja: el Tronxo, el Molí i Xarquera) i el d'Ares (Camarell). Res de la Font de l'Arbre! Els naixements estan molt més avall. Salutacions a tots!!!

    http://alcolejahistoria.blogspot.com/2016/06/frainos-filem-mes-prim.html

    Com veureu, en la meua opinió, Frainos seria un carrer de Benasau, absorvit més endavant pel creixement natural entre les dues alqueries. És a dir, en origen hi hauria dues alqueries que acabarien fusionant-se. A Alcoleja va passar així: hi havia dues alqueries (Alcoleja i Benigallim) i es van acabar enjuntant en créixer el poble.

    ResponElimina
  6. Moltes gràcies Dani per les aclaracions.

    ResponElimina