divendres, 18 de setembre de 2015

CONEIXEM?


Benillobers: sabeu  a que al.ludíem  quan parlàvem de “LA SALA”?
Quin era el significat d'aquesta paraula?


SOLUCIÓ

He vist que tots estàveu molt encertats. Tots recordem quan  havent fet alguna maldat de menuts  ens amenaçaven amb portar-nos a LA SALA. “Et portaran a LA SALA” era una sentència amb molt de pes. Però també anàvem a la Sala a pagar la contribució una vegada  a l’any  o  acudíem cridats per l’autoritat municipal. Mai anomenàvem el lloc com Casa Consistorial,l que deia l’ inscripció que hi havia damunt la porta d’entrada, ni coneixíem el mot de Casa de la Vila com s’anomena en altres llocs. Tal vegada utilitzàvem un poc més el terme ajuntament que és el  que actualment esta més vigent. En Benissa encara hi ha un edifici històric anomenat La Sala del Consell, era el lloc on estava l’administració del poble, on es reunien els consellers , també era  presó  i allí es feien certes transaccions econòmiques. Amb prou seguretat, que nosaltres anomenem  a este edifici com LA SALA el podem atribuir a que antigament ,en època foral,  s’anomenava Sala del Consell a l’edifici públic on es reunien els consellers del poble per exercir la seua autoritat, era el centre administratiu del poble, així com també presó. I així es va anomenar fins que el Decret de Nova Planta  de 1716  va suposar un canvi en el sistema administratiu. Però encara que les lleis canviaren el funcionament de l’administració no ho van poder fer amb el nom del lloc, que va continuar utilitzant-se al menys tres-cents  anys més. Hui en dia  resta com una paraula a recuperar ja que són pocs els  joves que la coneixen.


3 comentaris:

  1. A un despatx de l'Ajuntament on el Alcalde o l'aguacil dirimien conflicted de poble. Com a xiquet recorde que cridaven a la Sala a tot aquell que havia fet una gamberrada

    ResponElimina
  2. Ara que has fet corregeta descoberta he recordat que només entrat a l'ajuntament vell també hi havia un quartet que deien era la presó.

    ResponElimina
  3. Així era Vicent. A l'entrar a la Sala enfrontaves amb una porta que donava a un patiet. Allí per una escala s'accedia a la pressó. No recorde el tamany que tenia peròsi que tenia una finestra enreixada que donava al carrer, amb una altura d'un primer pis i al costat de casa Pepa la Rut.

    ResponElimina