divendres, 11 d’abril del 2014

JUGAR A LES BOLES

       Anem a recordar este joc que ha segut molt popular,fins fa uns anys,  entre els xiquets i que hui  en dia ja ha desaparegut. És per això que explicarem com es jugava i en que consistia.
                Primer que res es feia un clot a terra d’uns tres o quatre ctms. de diàmetre i un altre tant o un poc menys de fondària. I amb els colps d’una pedra es feia la terra dura per a que la superfície quedara fina. Aleshores els carrers eren de terra i el clot es podia fer a qualsevol lloc.
Podien participar diversos jugadors però explicaré el joc amb tan sols dos per a simplificar-ho.
 Els participants tiraven la bola en posició de plantats  des   de tres o quatre passes de distància per encertar-la al clot. Si ningú l’encertava , el que més prop tenia la bola del clot la llançava agenollat en terra, i amb la forma que mes endavant explicaré, per clavar-la  al clot. Si la clavava  tornava a tirar per pegar-li a la bola del rival. Si li pegava   deia  amb la veu alta “Primereta” i tornava a tirar-li, i esta vegada al pegar-li a la bola del rival havia de quedar una distància, entre les dues boles, de al menys un peu, aleshores es deia en veu alta “Peu”. I tornava a tirar i si li pegava aleshores es deia “Tute” ( si eren més de dos ,els jugadors, ho havia de repetir en les demés boles) i tornava a tirar per encertar-la  en el clot i si ho aconseguia deia “Clot fora”. Havia guanyat la partida. Quan fallava una tirada passava el torn al rival.
Manera de llançar la bola.
La bola s’agafava entre els dits polze i el d’en mig, mentre que l’índex restava sota la bola i l’impuls  d’este era el que feia llançar la bola. Abans de llançar la bola, amb la mà esquerra es mesurava un pam des de la posició antiga de la bola i es girava la mà de manera que el dit xicotet feia d’eix i la mà dreta tocava  amb el dit polze de l’esquerra ( amb la qual cosa es  s’adquiria una avantatge de dos pams de distància). Aleshores es llançava la bola en direcció a l’altra.
Tipus de Boles:
Per jugar s’utilitzaven tres  tipus de boles:
-Boles de Bollo, que estaven fetes d’argila o fang cuit.  Eren les d’inferior qualitat.
-Boles de Pedra, que estaven fetes d’este material  i eren les més usuals per al joc.
-Boles de Cristall, que eren les més apreciades  però també les més fràgils.

5 comentaris:

  1. Recorde perfectament jugar a les boles ¡¡¡¡¡, quants anys...Era un joc molt divertit i erem felissos, sense wapsaps ni mòbils i ni falta que mos feia....
    Pero qué treball tan bonic fas Enric. No el canses.
    Gràcies i salutacions de Maria

    ResponElimina
  2. Recorde jugar en el Dau....que era de terra....i podiem fer un clot....

    ResponElimina
  3. Molt bé.
    Jo tinc un poema que parla de quan jugava a les boles.
    En un moment diu així
    S'ESCOLTAVEN ELS CRITS
    I ALARITS
    DUDES DE LA FONDA DE LA IAIA
    A LA PLACETA DELS CARROS
    MENTRE JUGAVA A LES BOLES

    ResponElimina
  4. Molt bé.
    Jo tinc un poema que parla de quan jugava a les boles.
    En un moment diu així
    S'ESCOLTAVEN ELS CRITS
    I ALARITS
    DUDES DE LA FONDA DE LA IAIA
    A LA PLACETA DELS CARROS
    MENTRE JUGAVA A LES BOLES

    ResponElimina