dissabte, 14 de juny de 2014

BUSQUEM!

Sabrieu localitzar el lloc que apareix en la foto? i el nom?
Corretgeta descoberta:
               En esta fotografia podem vore un riu que forma un meandre ( o siga una volta), la direcció del qual la  podem seguir observant els xops que creixent  a la seua vora. Es tracta del Riu de Penàguila al seu pas per terme de  Benilloba en la zona que, com molt bé diu Vicent, desemboca el barranquet de Rodacanters (per la ribera dreta del riu).La partida anomenada Boires crec que escomença a partir d’esta imatge  cap avall. En este meandre que forma el riu distingim un part còncava en la que el riu s’arrima a unes parets quasi verticals, amb un forma semicircular, d'amfiteatre, sols interrompuda  per la desembocadura del barranquet, i de considerable altura  i pendent formades per l’erosió continuada del riu, així com per la meteorització,sobre les  margues (que nosaltres anomenem tap). Açò origina  un terrer  en el que la carència de sòl determina una escassa vegetació.
                En la part convexa d’esta volta podem apreciar un rambla en la que el descens cap al riu és més lent, es a dir, amb menys pendent. Açò ha permès el seu abancalament per el aprofitament agrícola, de secà en la part més elevada i d’horta en la zona més pròxima al riu,però que ara esta erm com a conseqüència  del seu abandonament. Les hortes es regaven de la sèquia del reg dels Capellans que circulava per la ribera dreta del riu. Un braçal , que antigament creuava el riu per una canal de fusta i després  va substituir per un sifó, els restes del qual encara es poden contemplar, permetia regar-les. Al mig hi ha una caseta que està ruïnes. Dons bé, esta rambla s’ha anomenat tradicionalment, la rambla o la volta del PARE SANT. Este topònim crida l’atenció per la seua singularitat i el seu origen sembla estar en la deformació per l’ús i per el pas del temps del nom d’un antic propietari: Pere Sans.

2 comentaris:

  1. És la partida de Boires, on conflueixen el barranquet de Turis i Rodacànters.

    Vicent Ripoll

    ResponElimina
  2. Al principio del siglo XVIII encontramos a un Juan Sans, molinero de Benilloba, un antepasado mío. ¿La vieja casa podría ser un antiguo molino? No lo creo, me parece demasiado alejada del río. De todo modo, encontré muchos Sans (forma valenciana del apellido Sanz), pero nunca un Pere o Pedro. ¿No podría ser la volta del "Pare=Padre" Sans?

    ResponElimina