divendres, 17 d’octubre del 2014

BUSQUEM!

Anem a calfar-se un poc el cap: sabrieu dir que es açò que estem veient en la foto? Dir de que es tracta o tal vegada localitzar-ho?




LA SOLUCIÓ

Esta foto és del Mas de Petrosa i el seus Voltants i esta feta des del paratge que anomenem com els Pins de D.Pedro. El peu de la foto anunciava que corresponia a la inauguració d’este Mas en 1920.Però pense en primer lloc que açò no era un mas com sol entendres, ja que un mas era un explotació agrícola quasi autosuficient amb un edifici que era el habitatge de la família que explotava les terres i  també el corrals on tenien els animals a més de les terres que constituïen  la parcel·la de terreny que treballaven per obtenir el productes per al consum humà i del ramat.  Este edifici el va construir Enrique Gómez (conegut com el Tio Maemo), per instal·lar la seua residencia i un bar en unes terres de la seua propietat,  d’una extensió reduïda,  que envoltaven la casa, allà pels  anys vint del segle passat. Feia pocs anys que s’havia obert la nova carretera d’Alcoi a Callosa d’Ensarrià que va suposar la construcció del pont i l’obertura de la un tram nou de carretera que anava des d’este pont pel Barranquet de Petrosa fins a creuar-se amb la antiga carretera que sortia per la part de dalt del poble. Es a dir, es va obrir allò que hui diem una variant que treia el Tràfic ( en aquell moment de carros) per les afores del poble. I açò va fer que este home pensara en aprofitar la circulació per instal·lar el bar. I o va fer justament a l’altura de la Font de Petrosa, que  havia segut i encara ho era una font d’on s’abastia  el poble d’aigua per a beure les persones i els animals, encara que per esta data ja seria menys utilitzada al disposar d’aigua al centre del poble amb “La Fuente del Progreso” que s’alimentava del mateix aqüífer encara que mitjançant un pou excavat  mes amunt.
També caldria observar  la poca quantitat d’arbres que hi havia a les terres treballades dels voltants, i açò era degut a que les terres eren dedicades al sembrat, es a dir, a cultius de cereals de secà com el blat i la civada i tan sols hi havien oliveres de forma dispersa.
I per últim voldria comentar el topònim “Petrosa”. Este s’ha utilitzat desde sempre per anomenar  La font de Petrosa, El barranquet de Petrosa i més amunt el Pla de Petrosa. Sembla, segons certes persones més enteses en el tema com són el Medievalistes Andrè Bazzana I Pierre Guichard, que este mot ve de l’àrab BATRUSA, que designava una alqueria o poblat musulmà que estava situat a l’actual Tossal del Moro on s’han trobat importants restes arqueològics d’esta època.

1 comentari: