dissabte, 24 de setembre del 2016

CONEIXEM?

Esta setmana toca recordar una expresió que tots coneixem i que tan bonica com és deuríem continuar utilitzant...     Anar d'arrapa i fuig

Solució:
L’expressió  d’arrapa i fuig o també de rapafuig com solem dir nosaltres significa de pressa, sense parar-se en les coses, passar de pressa per diferents lloc o accions. Per exemple: Quan vas amb poc temps a un lloc on hi ha moltes coses que vorer passes de rapafuig per tot.Quan entres a un lloc amb moltes persones conegudes les saludes a totes de rapafuig, sense detenir-se.

                Segons els llibres l’etimologia seria la següent: d’arrapar, llevar,emportar-se, arrabassar. I fugir, que el seu significat està clar. Jo pense, no se si encertadament, que esta expressió bé podria vindre d’una personificació d’una acció dels gats. Els gats utilitzant la seu rapidesa i habilitat el que fan en una situació defensiva es arrapar ( amb les seues ungles) i fugir. I està acció ràpida és la que nosaltres fem servir per anomenar el nostre pas superficial per les coses. Esta expressió ha segut molt habitual en el nostre poble així com en el pobles del voltants i fins i tot València.

6 comentaris:

  1. "Anar d'arrapa i fuig", no l'havia escoltat mai Enrique, fixa't si és curiós. Imagine que vol dir elegant. La nostra llengua és molt rica en refranys i frases dites. I no serà perquè no n'he treballat en l'escola amb els xiquets... Puix mira, esta no la sabia... Gràcies Enrique, sempre aprenent, imagine que és un equivalent del que a Alcoi diem "de fil d'a vint"
    Lola Martínez

    ResponElimina
  2. Jo també estic intrigada...
    Vol dir "anar de qualsevol manera vestit"?
    Anna Dèlia

    ResponElimina
  3. Jaja....penseu, que es fàcil.
    E Morrió.

    ResponElimina
  4. Apresa, accelerat, el que es diu ara, estresat.
    Yolanda Campos.

    ResponElimina