dissabte, 8 de setembre del 2018

CAMÍ DE SANTIAGO: BURGOS-LEÓN

Burgos



                Entre els dies 4 i 11 d’agost d’enguany vam fer la nostra tercera etapa del Camí se Santiago. Camí que vam iniciar en agost del 2016. Poc a poc , pedra a pedra, pas a pas anem fent, Sunsi i jo, la nostra peregrinació a Santiago. Allò que vam iniciar com una aventura va convertint-se en viatge cultural, d’esport, espiritual i si voleu gastronòmic i moltes coses més. On hem de tenir sempre tots els sentits en alerta per a percebre les continues sensacions  que ens assalten. Ben cert és que hi ha moments difícils com a conseqüència de la duresa del camí, el pes de la motxilla, el dolor de peus, un sol de justícia, la set, la pols… però són moments que s’obliden amb rapidess auna vegada superada l’etapa, a l ‘ombra de l’alberg, al recés d’un bon dinar,  la conversa amb altres peregrins…
                Vam eixir de Burgos  de matinada, a la fresqueta, pels carrers d’esta ciutat que voregen el seu riu,l’Arlanzón. Però la frondositat i verdor de la vegetació que segueixen el curs del riu seran tan sols una il·lusió que poc després desapareix a l’entrar ràpidament en els camps propis de l’altiplà on els colors secs i violents dels rostoll  seran els nostres companys de camí.  Creuem Tardajos i en Rabé de las Calzadas ens aturem  a beure de l’aigua que raja pels quatre canons de la font del poble.Continuem avançant per les pistes que travessen els guarets  ocasionalment esquitxats per algun camp de gira-sols que s’ agraix per la seua sobtada lluminositat.I després de no se quantes passes, quan el bescoll ja cremava del sol, vam veure  al final d’un camí que serpentejava desprès de davallar per una costera de cudols un grup de cases que era la nostra meta del dia: Hornillos del Camino. El nom ho dia tot, un poble camí on les cases s’alineaven a les dues bandes  d’ un únic carrer per on des de fa segles transcorre el camí. Ens vam refugiar en l’alberg Meeting Point ( encara no se el perquè del nom en el centre de la vetusta Castella). Ací ja vam conèixer a alguns dels que serien en els proper dies companys de camí: tres amics brasilenys, una peregrina alemanya... de moment cap espanyol. Per la vesprada després de la sesta, el relax en el pati de l’alberg, el passeig pel poble... un lleuger sopar i ben prompte al llit. Al dia següent hem de matinar.

Rabé de las Calzadas

                 De nit encara, vam moure, i després de fer la motxilla vam sortir d’ el poble que ens havia acollit i que deixàvem darrere, ja per sempre, endinsant-nos en la foscor. El sol eixiria per la nostra esquena quan de nou estàvem a l’altiplà. Un amanèixer rogenc que projectava la nostra ombra allargassada i capdavantera. La monotonia d’uns camps sense arbres ens acompanyaria al llarg d’hores sense cap indici de vida a part de algun peregrí  que endevinaves en la llunyania del camí. Hontanas serà el proper poble que albirarem  a l’aguaitar la punta d’un campanar  en el  fons d’una clotada.  Beure  en la font,esmorzar en el bar  i tornar a  deixar darrere un poble més. Continuarem  fent camí i la pròxima fita serà l’arc de S.Antón. Sempre ha tingut algo d’especial passar sota este arc, que forma part de les ruïnes d’un antic monestir. I encara que la fatiga ja ens pesa, poc a poc ens arrimen a Castrojeriz. Sorpresa! quan ja creus que has arribat perquè estàs en N.Señora del Manzano agafes un carrer que no s’acaba mai fins  aplegar al nostre alberg “ a cien leguas”.  Castrojeriz, un nom pompós, amb solera, rellevant, però que amaga una realitat de despoblament on, darrerament, sembla que que hi ha hagut un procés de restauració de casc urbà que li ha vingut bé i una lleugera recuperació però que són l’ombra d’un esplendorós passat.


Hontanas


                 
                   
Arc de S.Anton


Al dia següent continuarem un camí que endevinem sota les ombres de la nit. I després d’una llarga i empinada costera l’amanèixer ens sorprendrà, amb un grup de peregrins que l’esperen, en el cim de Mostelares. Espectacular eixida del sol per  l’horitzó  que vessa els seus raigs per la  quartejada plana   messetenya. I seguim, per iniciar el descens albirant el camí que serpenteja entre les parcel·les de forment per a perdre`s de vista sense veure  fi.  Creuarem el riu Pisuerga, si, el mateix que passa per Valladolid i que en este punt separa les províncies de Burgos i Palencia. I serà per les terres d’esta última on es trobarem amb pobles com Itero de la Vega, Boadilla del Camino. I vorejant el Canal de Castilla durant uns quant Kms arribarem a  Fròmista.  Sembla que este poble té un poc més de vida, ha ressorgit darrerament com a conseqüència de la gent que passa fent  el camí  o per les visites a la perla del romànic que és l’esglèsia de S. Martín.



Canal de Castilla



Frómista


                El següent dia partim també de nit després de prendre un café  en el cafeteria  que estranyament esta oberta tan enjorn. Ens endinsem en La Tierra de Campos ( comarca que tradicionalment era considerada com el “ Granero de Espanya”) on passarem per Pobación de Campos, Revenga de Campos i Villarmenteros de Campos per divisar de molt lluny la immensa mola pètria que l’església templaria de Villarcazar de Sirga que domina grandiosament no sols sobre el poble sinó també sobre les terres que l’envolten. Ja en Carrión ens allotjarem en el monestir  de Sta Clara,  en una cambra que seria una antiga cel·la de les monges. Dinem en el restaurant “la Corte”, palau gastronòmic necessari per reposar unes forces esgotades. Una vegada recuperats visitarem la platja del poble situada en la ribera del riu Carrión  d’aigües clares i tan fredes que els peus no sols es gelen sinó que al pocs temps els has de traure adolorits com estan. Visitarem el monestir de S. Zoilo i la resta del poble que presenta les característiques d’una petita ciutat.

                I una altra vegada llançats al camí, la tasca principal del dia. Avançar pel camí. Camí d’una única direcció, sempre avant, cap a ponent, el sol a l’esquena. No hi ha camí de retorn. A cas no es el mateix que en la vida: sempre avant, amb més o menys dificultat, més ràpid o més lent, quasi sempre el mateix paisatge, de vegades alguna novetat,el mateixos protagonistes principals i altres que s’incorporen per acompanyar-te un tram i després desaparèixer, amb les seues aportacions bones o dolentes. I camí avant, de vegades un entropessó, un bac, però s’incorporem i continuem seguint sempre la sageta. Iel  Primer poble arribarà als 17 Kms.: Calzadilla de la Cueza. Hem travessat quasi un desert, sense adonar-se’n, 4 hores de caminar sense parar, ni un descans. Són trams que hem de viure, que hem de superar.  Després passarem per Ledigos i acabarem la jornada en Terradillo de los Templarios en l’ alberg “los templarios”, un autèntic  oasi dintre de l’estepa mesetenya, on descansarem i compartirem experiències amb altres companys de camí  perquè la visita al poble la farem en pocs minuts on caldria destacar les cases encara fetes d’atovons de fang i palla.
                Com cada matí, després de refer la motxilla i la visita al lavabo per arreglar-se sortim ràpidament al camí. A continuar la marxa que este matí la iniciarem mes abrigats, un poc de frescor que s’agraix ens acompanyarà les primeres hores que tornaran a ser paregudes als dies anteriors per la monotonia del camí. Un dia més, sentirem els primers raigs de sol, a les nostres esquenes  i que projecten al davant unes allargasses ombres  que ens conviden a aturar-se i mirar cap arrere per contemplar  l’espectacle tan gran i tan ignorat de l’amanèixer. Una imatge tan  momentània i tan essencial ens dona l’energia i alegria per continuar amb més ànims, si cap, la nostra tasca. Més endavant i abans d’arribar a Sahagún canviarem de província, de Palencia a Lleó.  Sahagún ens servirà per retornar a la civilització, carrers amb cotxes, vies de tren... i per a seure i prendre forces amb un entrepà i cafè. Visitarem les esglèsies de S.Tirso i S. Lorenzo, dos construccions 
característiques i significatives de l’art mudéjar. I contemplant la primera un vilatà s’ofereix a Sunsi a explicar-li el que està observant. L’home amb tota la seua saviesa i humilitat ens comenta las seua visió de l’obra. De ahí passem a  aspectes més personals, sobre el seu estat , família i amb la seua senzillesa ens comenta que te un fill artista, que una vegada el va portar a Berlin a un festival de cine(Berlinale)  i que resulta ser l’actor Carmelo Gómez. Comentant les casualitats de la vida i la senzillesa de la persona sortim de Sahagún  travessant el pont sobre el riu Cea i agafarem una pista que ens acompanyarà al llarg dels propers 32 Km. Pista plana de grava fina vorejada per falsos plataners que encara que no són molt grans si que ens donen un poc de ombra cada 10m que és aproximadament la distància que els separa. El final de la nostra etapa estarà en Bercianos, poble menut  però amb un grand alberg, nou i reblit de comoditats.

S.Lorenzo de Sahagún



                La següent etapa transcorre pel camí que ja ens és conegut i que és converteix, si cap, en més monòton,creurarem el Burgo Ranero i Reliegos per acabar el dia quan ja calfa el sol en Mansilla de la Mulas.


                La de hui serà la darrera etapa d’enguany que l’afrontem  amb el cansaci de huit dies de ruta que ens anima a acabar però també amb la tristor que això comporta. Serà una etapa més, encara que hi ha un canvi important de paisatge, ja a veiem més verd amb els camps de dacsa i també amb la vegetació en les riberes dels riu que ara ja són mes habituals i més cabdalosos. L’anècdota del dia esta en que, encara que ens van avisar de la desviació del camí abans d’arribar a Leon com a conseqüència de les obres que estan efectuant-se en les carreteres, sense adonar-se’n ens vam endinsar dintre de les obres, amb les excavacions , desmuntes de terrenys i calçades provisionals sense vorera i amb molt de trànsit. Va arribar un moment en que no sabíem per on seguir amb una via de doble sentit  i amb barreres de protecció difícils per a saltar. Aleshores va arribar una mà providencial, un cotxe al vore’ns  va parar i ens va convidar a pujar. Ja  dins l’amable conductora que ens havia salvat ens va dir que feia el mateix trajecte tots el matins i que solia vorer peregrins perduts en el laberint de les obres i que conscient de la dificultat i del perill que teníem ella s’oferia a traure’ns d’allí.   Vam agrair el seu gest i vam acabar el camí en el alberg “S. Francisco d’Asís”. La vesprada la vam  dedicar a visitar un León amb  moltes coses que admirar: La Colegiata de S.Isidoro, La meravella de llum i color que és la Catedral, l’hosptal de S.Marcos, el passeig pel barri “Húmedo”, per la vorera del riu Bernesga...



León

                I ací acaba la nostra etapa del camí per enguany després de haver caminat durant 180 Km., més de 45 hores en 8 dies, travessat molts pobles, camps, visitat molts monuments, aprés moltes històries, conegut a molts companys amb la satisfacció de haver-ho superat sen se cap entrebanc ni lesió. I amb l’esperanza  de poder continuar la nostra aventura l’any que ve.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada