diumenge, 11 de març del 2012

Busquem!!!


             Intentem distreure’s una estoneta. Esta imatge l’ heurem vista moltes vegades. On la podem trobar? Quin és el seu significat?




Corretgeta descoberta!
          Com tots dieu es tracta d’una imatge del Sagrat Cor de Jesús. En la seua iconografia   apareix com un cos humà sobre la imatge de Jesús, amb ferides, de vegades amb una creu damunt, també com un cor del que li ixen flames  i representa la devoció a esta imatge. Esta devoció té un origen medieval però a Espanya ve amb l’arribada dels Borbons al s.XVIII. Però quant més s’estén es a finals del s.XIX i  principis del XX.  És molt habitual esta xapa  en les portes del les cases en la època franquista i era la forma de proclamar la condició catòlica de la casa així com de beneir-la. També hi havia casa que tenia algun quadre dintre, en el  lloc mes freqüentat, amb el mateix tema. En Benilloba,a més ,el Sagrat Cor de Jesús  era el patró de les dones casades i se li feia la festa pel mes de Juny.


6 comentaris:

  1. De menuda, en casa ma mare estava igual.

    Marian

    ResponElimina
  2. Cuando era pequeña, en mi casa tambien habia una en la puerta de entrada. Es el Sagrado Corazon de Jesús.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Jo també crec recordar que era a més d'una casa del poble. Pot ser que esta siga la casa que està a la Plaça de la Font, a la part del Carrer Major, enfront de la floristeria??
    Coincidisc amb l'anterior participant, amb allò que es tracta del Sagrat Cor de Jesús. Estes plaquetes ficades a la porta de la casa, crec que s'utilitzaven per assenyalar la condició de catòlica de la casa i dels seus membres. Crec que es tracta d'un costum que nàix a l'època de Franco com a resposta de l'afussellament que van fer els milicians al monument al Sagrat Cor de Jesús, al Tossal dels Àngels (Madrid).

    ResponElimina
  5. Jo crec que está al carrer Major abans d´arribar al carrer Salamanca, la casa que fa cantó.

    Esther Ripoll

    ResponElimina
  6. No sabia que era el patró de les dones casadas.
    Gràcies.

    ResponElimina