dissabte, 21 d’abril del 2012

S.VICENT


Assegudes, a la porta de casa en els dies d’estiu o al racó del foc en les nits d’hivern, les dones, concloses les seues nombroses tasques, també les iaies amb les seus ulleres, buscaven la seua relaxació, la seua distracció amb el fil de cotó en una mà i el ganxet a l’altra. I Anaven fent passades, una rere l’altra, nusos i bagues per anar completant un dibuix en una feina interminable. Així, dia rere dia, durant mesos, anys. De vegades,  acabada l’obra no era del gust de l’artista i aleshores la desfeia, per tornar a començar.

                Una vegada engaltades les diferents peces  teixides, l’obra acabada es convertia en un mantell  per una taula o un cobertor per al llit, però sols per a ocasions especials. També per a mudar la casa en dies assenyalats com el de S. Vicent o el Corpus. Era costum penjar estos cobertors ( o d’altre tipus de material de qualitat) en els balcons  de casa per ornar la façana, vestir la casa, decorar el carrer per on havia de passar la processó. Esta costum ha anat perdent-se en perjudici de l’estètica, en detriment del sentit de la vista, en  degradació de la memòria. Quina llàstima no poder veure tot el carrer adornat com estos balcons. Se l’imagineu?

4 comentaris:

  1. Jo fa molt de temps que no hi veig el "combregar d'impedits", també del dilluns de Sant Vicent. Mai no he pogut oblidar quan, de menut, arribà el rector, amb els acòlits corresponents, davant de la casa d'Antonio Pastor (bé, jo el coneixia com el tio Tonico), Les portes obertes de bat a bat, tests de plantes a ambdos bandes, i l'home sentat en un silló, al bell mig de l'estança. La banda de música toca l'himne d'España (xantra, xantra, ta ta ta ta ta xantra...).
    Ho recorde com si estiguera veient una pel·lícula; tenia quelcom de solemne, seriòs, però al mateix temps encisador.

    ResponElimina
  2. A mi me encantan todas las procesiones, pero las de mi pueblo tienen un encanto especial, Gracias Quique por relatarnos tan bien todo lo mas bonito de nuestro pueblo..
    araceli

    ResponElimina
  3. Enric, tens una facilitat per traure les entranyes del nostre poble, es d`admirar, coses que de segur ens pasen per alt, tu els dones vida, ens dius: estan ahi. Moltes gracies Enric.

    ResponElimina
  4. I JO QUE CREIA QUE HO HAVIA GRAVAT TOT. DONCS NO. ESTIC DESCOBRINT MOLTES COSES EN EL TEU BLOG, QUE FEIA TEMPS NO HAVIA CONSULTAT. M'HE ABORRONAT DE VORE LA FOTO DEL DIA DE SANT VICENT DEL COBERTOR DE LA MEVA BESÀVIA, FET COM TU DESCRIUS TANT PERFECTAMENT.
    GRÀCIES.
    CÈLIA.

    ResponElimina