diumenge, 29 de març del 2020

RETAULE DE S.LLORENS





               Situat a la façana  A  del carrer S. Llorenç. Abans estava situat a la façana de la casa del costat que al reformar-la el van canviar d’ubicació i al temps va ser canviat el retaule ceràmic,  al voltant dels anys 80 del segle passat.
               Consta de 12 rajols, 4x3, amb unes dimensions de 80x60 cm. El plafó  col·locat al nivell de la paret, emmarcat per un llistell ceràmic blau, té una teuladeta per cobrir-lo, sota ella està el fanal per enllumenar al sant. A la part inferior del retaule hi ha una cornisa de marbre rodejada d’una barana de ferro formant una jardinera per a la col·locació de flors en l’onomàstica del sant.
               S. Llorenç naix a Huesca (Hispania Tarraconensis) cap el 225 d.C. En el 257 va ser ordenat diaca pel Papa Sixte II, encarregant-se d’administrar els bens de l’església i la cura dels pobres. Llorens va ser cremat en una foguera damunt d’una graella  el 10 d’agost del 258 en Roma com a conseqüència del edicte del emperador Valeriano que prohibia el culte cristià i decretava la seua persecució. En este dia se celebra la seua festa.
               En el retaule ceràmic es representa al sant amb la cara de jove, perquè realment va morir jove, amb l’aureola pròpia dels sants, vestit amb la dalmàtica de diaca, amb la mà esquera sosté una graella de grans dimensions, instrument amb el qual  va ser martiritzat  i en la mà dreta la fulla de palma símbol del martiri. El fons és neutre, sense cap imatge, amb un color blavós. Sense més colors que el daurat del vestit i el negre de la graella. El estat de conservació és bo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada