dissabte, 19 d’octubre del 2019

DOMUND 1960


El DOMUND ( Diumenge mundial de les Missions) el celebra l’església catòlica tots els anys ara per octubre amb la finalitat  de promoure l’esperit missioner, d’estendre la fe catòlica pel món, donar a conèixer l’obra dels missioneres, estimular l’obra missionera i sol·licitar ajuda econòmica. En Benilloba en  l’any 1960 els xiquets del poble es van disfressar intentant imitar les diferents cultures i van fer una cercavila per a celebra este dia. I la foto seria la prova gràfica.



dimecres, 9 d’octubre del 2019

EL TIO CAETE

            Fa uns dies  vaig vore este text,   circulant per el Facebook, que feia referència a les anècdotes i forma de ser d'un Benillober del s.XIX. El text l'havia trobat a un llibre Carles X.Gisbert i l'havia adaptat al valencià actual. Com és curiós i és part de la nostra història he considerat interessant posar-lo en aquest blog.



Imatge de Benilloba de final del S.XIX



El Tio Caete de Benilloba.
Cap a l’any 1840 arribava a la Vall de Seta un saboner ambulant de Benilloba que li dient el tio Caete. Era un veritable home del seu temps, baixet, grosset, prou lleget, però molt xamarrusquer i de la bulla que sempre anava cantorrejant, tirant versos, estrevills, i dotories, fent riure a totes les dones i portant darrere a tots els xiquets i xiquetes. L’ase, que no valia un sisó de vell i flac que estava, li dia per a fer-lo acaminar: arre burro, boira! I potser, quant manco t’acataves, entonava estrevills: 
-A tu puerta me arrimo por darte un beso: viene le señor alcalde y me lleva preso. ¿Por qué me lleva preso señor alcalde? Porque usted no se arrime a reja de nadie-.
 I quan u se creia que ja havia acabat, soltava este atre: 
-Once gallines veintidos pies, y con los picos treinta y tres.
 Aquell homenet no parava mai de cantar ni de pesar sabó, i entre Gorga, Billeneta i Balones despatxava tot el que portava i despuix li saltava a cavall al burret, i més content que un xiular se’n tornava al seu poble. No és veritat que tipo aixina es llàstima que es perga? Puix per això a fi que dure la seua memòria, ací us deixe este trocet d’història.

Text original