dissabte, 27 de gener del 2024

LES ESCOLES (CARRER ALACANT)

 

Les escoles en el seu origen

        Estes fotos corresponen a moments diferents de la que actualment és l’avinguda d’Alacant, que popularment era anomenada com “Les Escoles” i més antigament, en el segle XIX era conegut com el Raval. La paraula raval ve de l’àrab a-rabal  que significa les afores, es a dir una zona fora del poble, i la continuació del carrer Major era el camí que eixia cap a l’est  i que més avant es bifurcava en el que anava cap a Gorga i la vall  de Seta i el que a anava Benasau i les Marines. La primera edificació que és va fer en este espai va ser el grup escolar: un edifici rectangular, d’una planta, distribuït en tres aules: una aula, la dels xics, que tenia l’entrada mirant a l’est, la de les xiques estava en la part contraria i l’accés cap a l’oest, mirant al poble, i entre estes dos hi havia una tercera aula, la de pàrvuls o cagons que tenia el seu accés mirant al sud. A cada extrem de l’edifici, en la cara nord , estaven els lavabos, un per als xics i l’altre per a les xiques, als que s’accedia per dintre de l’edifici. El conjunt esta rodejat per un pati i este envoltat per un mur de pedra coronat per uns pilars que sostenien les reixes de forja. Estes escoles es van projectar en l’època de la dictadura de Primo de Rivera i s’inauguraren ja en temps de la República, en 1932.

1970 aproximadament. Arxiu M.Carmen Reig



1970 aproximadament. Arxiu M.Carmen Reig

        Posteriorment al final dels anys seixanta es van construir dos edificis similars, un a cada costa del pati. El situat a l’oest tenia dos pisos amb dues vivendes per als mestres i el de la banda est amb dues aules per a impartir classe. El següent edifici  que es va edificar en este carrer va ser el local per a la seu de la Societat Filharmònica Benillobense. La primera pedra es va col·locar el 19 de febrer de 1950 siguent alcalde Joaquin Guillem Herrero i President de la Societat Musical Joaquin Ripoll Picó.
Letura de l'acta de la col·locació de la primera pedra de la Seu de la Societat Musical. 19-2-1950
    
         En esta dècada també es va construir el depòsit  per emmagatzemar l’aigua que venia del naixement de Petrosa i distribuir-la per unes quantes fonts que hi havia arreu del poble: a part de la Font de la plaça estaven les fonts del carrers S. Joaquim, S. Josep, S. Llorens i Plaça del Castell. Aleshores encara no havia aigua per les cases i la gent anava a estes fonts per a poar.

Festes de 1947.Arxiu: https://unaherrerodebenilloba.wordpress.com/

         Tornem a les escoles per a dir que a finals dels anys cinquanta i els seixanta es quan escomencen a construir alguna vivenda particular al costat esquerre del carrer, configurant poc a poc el carrer. Amb posterioritat s’acotarà la zona dels pinets i en els anys huitanta quan les escoles deixen de funcionar com a tal i passen a ser seu del centre de jubilats i mercat s’amplia el pati integrant el dipòsit d’aigua que ja ha perdut la seua funcionalitat.
1970 aproximadament. Arxiu M.Carmen Reig

Foto Actual


 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada