divendres, 6 de març de 2020

RETAULE DE S. JOAQUIM


                 Situat a la façana  nº 51 de C/Major. Mirant al carrer S. Joaquim.
                 El retaule consta de 20 rajolets (5x4). Al voltant del plafón impresa en els rajolets, hi ha una sanefa que consta d’un llistell blau interior seguit d’un llistell mes ample format per semicercles blancs amb una semicircumferència blava interior i entre ells unes puntes de fulla, tot envoltat per un llistell marró. El plafó està dintre de una fornícula d’uns  10 cm de fondària. La fornícula va ser rodejada recientment per una sanefa de ceràmica amb motius geomètrics i vegetals.   En l’últim rajol de la part inferior dreta hi ha una inscripció referent al lloc d’adquisició o fàbrica: “Azulejos E. Guinot”.Valencia.  En la part superior penja un fanalet per al seu enllumenat. En la part inferior una jardinera de ferro pintada de negre sobre una cornisa que excel·leix de la paret. És el receptacle dels ornaments florals en la festa del sant.
               S. Joaquim i Sta Anna són el pares de Maria i iaios de Jesús segons la tradició cristiana. Joaquim i Anna no són mencionats en la Bíblia, d’ells es parla per primera vegada en el “Evangeli apòcrif de Santiago”. Segons este Evangeli Joaquim era un home ric i piadós, que feia donatius als pobres i a la sinagoga. Van viure primer en Galilea i després en Jerusalem. El Sumo sacerdot  va rebutjar a d’ell i a un sacrifici animal que anava a fer pel fet de no tenir fills. Ell és va retirar com a penitencia al desert a fer dejuni durant quaranta dies. Un àngels se li va aparèixer anunciant-li que tindria un fill. És el patró dels iaios i la seua onomàstica se celebra junt a la de Sta. Anna el 26 de juliol. A principis del S. XX el Papa Pío X va traslladar la festivitat al 16 d’Agost, el dia després de l’Assumpció de la Mare de Déu .En Benilloba encara se celebra la seua festivitat en este dia.
               En el plafó es representa a S. Joaquim  a similitud de la imatge que del Sant hi ha a l’ església. Per tant és possible que la composició es fera basant-se en alguna foto de la imatge. Sobre el filacteri en que esta escrit el nom del sant descansa una peanya. Damunt  d’esta peanya s’eleva un S. Joaquim representat com una persona major, amb barba blanca, calb i un garrot sostingut per la  mà esquerra. Assegut a la part esquerra dels peus un angelet aguanta amb el braç esquerre un llibre al temps que amb el dit índex de la mà dreta senyala a l’espectador on ha de llegir. A la part dreta del sant s’eleva un núvol amb dos àngels i dos querubins. A la part alta del núvol asseguda en ell la Mare de Déu amb posició orant mira cap a Déu Pare representat amb un triangle. Davant del triangle un colom representa al Esperit Sant. Del conjunt Pare i Esperit Sant surten uns raig daurats  ornats amb nuvolets i querubins que envolten l’escena. S. Joaquim a més de ser patró del poble té un carrer dedicat a ell.  Els colors predominants son el daurat, el blanc, rosa ,blau i el fons verd. El seu estat de conservació es bo.
               En la part inferior del retaule un rajol ceràmic ens recorda les indulgencies que dona l’arquebisbe  Joaquin Company al qui rese davant la imatge. Joaquim Company va nàixer a Penàguila  en 1732 i va exercir d’arquebisbe de Valencia entre1800 i 1813. Este fet i el tipus d’escriptura utilitzat  ens porta a pensar  en una antiguitat del rajol a voltant d’estes dates, encara que el plafó ceràmic es possible que haja segut substituït amb posterioritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada