dissabte, 30 de novembre del 2019

RETAULE DE SANT JAUME APÒSTOL

 
Imatge actual

Imatge en l'antiga façana


                     Situat a la façana amb el nº 2 del Carrer Sant Jaume.
              Amb unes dimensions aproximades de 80 X 60 cm. consta de 12 taulellets(4X3), pegats a la paret sense cap ornamentació que l’ envolte. Anteriorment, quan estava a la façana de l’anterior casa que va ser enderrocada el retaule estava rodejat d’un llistell i coronat per un frontó, tot d’escaiola, simulant una arquitectura clàssica. El frontó tenia la mig un clau d’on penjava la llàntia per enllumenar-lo. En la part inferior tenia una cornisa  amb la finalitat d’ornar-lo amb flors per la seua festivitat ( el 25 de juliol).
J. Maria Segura el data a principis del S. XX. El plafó es troba en bon estat a pesar d’haver segut arrancat i desprès recol·locat. Sols presenta un resquill en  la banda esquerra que l’emmarca. Els colors predominant són el marró i la gama dels blaus, després el verd i el rosa.
                Representa a Santiago derrotant als Sarraïns. Santiago va a cavall  xafant als sarraïns morts a terra. En una mà porta l’espasa i en l’altra un estendard. En el capell porta representada una conxa símbol de Santiago peregrí. Al darrere el seu exèrcit contempla la victòria. La indumentària sembla del s.XVI. Hi ha un intent de representar el paisatge amb una roca sobre la que es recolze dos musulmans abatuts  a més d’ alguna mica de vegetació i una línea de muntanyes al fons, elements que li donen profunditat a la imatge. A la part de baix un rètol ens anuncia el nom de l’advocació: Santiago Apòstol.
               Es tracta de Santiago de Zebedeo, també anomenat El Mayor i Matamoros. Va ser deixeble de Jesucrist i segons la tradició va predicar per Espanya i Portugal. En el s.XII es redacta en Santiago de Compostela el “Privilegi dels vots”en el que atribueixen a Ramir I la victòria sobre els moros en la Batalla de Clavijo en el 844 gràcies a la aparició de Santiago, d’ací la iconografia com defensor de la cristiandat i assot del musulmà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada