dissabte, 16 de novembre del 2019

RETAULE CERÀMIC DE LA MARE DE DÉU DEL CARME


1      


      Mare de Deu del Carme
Situat a la façana de la Plaça del Castell n.5
Retaule amb 5X4 taulells a més dels taulellels rectangulars que l’emmarquen amb un ornament clàssic.
               Tot el retaule es troba dintre d’un nínxol. Una cornisa amb teules cobreix el conjunt , el protegeix de les inclemències meteorològiques i sosté un fanal per a la seua il·luminació. En la part inferior una jardinera metàl·lica serveix com a sostén de l’enramada floral  que es posa per la seua festa.
Mare de Deu del Carme és el nom que rep Sta. Maria del monte Carmelo,una de les diverses advocacions de la Verge Maria. L’ordre De “Nuestra Señora del Monte Carmelo” (carmelites) ha segut la que va divulgar la seua devoció arreu del món. Segons la tradició Carmelita el 16 de juliol de 1251 la  Mare de Deu del Carme es va aparèixer a S. Simón Stock, superior general de l’ordre i li va entregar els seus hàbits i el escapulari, principal signe del culte marià carmelita. També, segons la tradició carmelita la Mare de déu va prometre alliberar del purgatori a totes les ànimes que en vida hagueren portat l’escapulari el dissabte següent a la mort de la persona i portar-los al cel. La seua festa és celebra el 16 de juliol
               En esta imatge apareix la Mare de Déu asseguda damunt dels núvols en una mà sosté l’escapulari i en l’altra al Jesuset plantat sobre les seues cames que també porta un escapulari en la mà. Està coronada i un nimbe li rodeja el cap. En un pla inferior estan les ànimes del purgatori  suplicant-li la seua intercessió i un àngel a cada costa ajuden  dos ànimes a sortir-hi. . La jardinera tapa un rètol en la part inferior en el que està escrit el nom de l’advocació: “Nuestra Senyora del Carmen” El fons es neutre d’un color verdós. Altres colors utilitzats son el marró, blanc,groc, blau i rosa. El plafó es conserva amb bon estat. S’observa certa deterioració en el rajolets que formen el llistat que envolta el nínxol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada