dissabte, 23 de novembre del 2019

RETAULE DE S.CAIETÀ






                     Situat a la façana nº 6 del Carrer S.Caietà (també anomenat carrer Fraga).
               Consta de 12 taulells (4x3) pegats a la paret sense fornícula. Emmarcats per uns taulells rectangulars dels utilitzats en els anys 60 del S.XX com a sòcol o roda-peus en les cases.
               En la part inferior hi ha una cornisa clavada a la paret on es posen les flors per la festa del sant.
               Nascut a  Vicenza (Italia) el 1 d’octubre de 1480 era de família noble. Va ser prevere i va fundar l’Ordre de Clergues Regulars Teatinos que tenien com a regla no tenir res ni demanar, viure de l’almoina dels fidels. La seua vida es va distingir per la lluita contra la reforma de Lutero  i a la causa de pobres i orfes. Va ser nomenat Sant pel Papa Clement X en 1671. Se’l coneix com  Sant de la Providència i patró del pa i del treball. El Cristians celebren la seua onomàstica el 7 d’agost.
                En este retaule se’l representa amb sotana negra, com a símbol de ser sacerdot i  amb Jesús al braç. Mentre que Jesús xiquet el mira directament el Sant té la mirada abaixada com símbol de submissió.  Un nimbe  encerca cada cap dels dos personatges al temps que una aureola exterior envolta ambdues. En  la part inferior en un rètol està escrit el nom del Sant. I damunt en diagonal apareix una branca  de lliris relacionada amb la tradició de molts llocs per la qual el que li agafa una flor al sant  i l’acompanya en la processó veu complida la seua petició. El fons del plafó és neutre sense cap paisatge ni altre tipus d’ornament. Els colors predominats són el blau amb diverses tonalitats i el daurat. En el centre ressalta el blanc grisenc del vestit del xiquet. El conjunt és troba amb bon estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada