divendres, 1 de maig del 2020

RETAULE DE S. JOAQUIM, STA. ANA I LA MARE DE DÉU.




3.       


              Situat a la façana de l’església en la plaça amb el mateix nom.
              Consta de 45 rajolets (9x5).És el retaule ceràmic de majors dimensions de tot el poble. Amb unes dimensions aproximades 180x100 cm. El plafó s’adapta perfectament a la fornícula en la que està col·locat i que té uns 10 cm. de profunditat. La fornícula esta emmarcada per carreus de pedra tallada  amb  les arestes rebaixades i reduïdes a un quart de cilindre amb una finalitat d’ornament i augment del grau de visió. El plafó ceràmic esta col·locat en el centre de la façana, centrat exactament damunt de la porta i sota la finestra amb vidriat. Formant tot en el conjunt un retaule en el que el tema central és S. Joaquim, Sta. Anna i La Mare de Déu xiqueta fent al·lusió a l’advocació a la que està consagrada l’església que és La Nativitat de la Mare de Déu.
               El tema està tret dels evangelis apòcrifs, concretament de Protoevangeli de  Santiago en que relata la història de S. Joaquim i Sta. Anna i el naixement de  Maria. Este tema es repeteix en moltes obres d’art a les que se li dona culte en diferents esglésies.
               En esta imatge es representa a S. Joaquim plantat mirant com Sta. Anna asseguda en un banc amb un pergamí desenrotllat damunt de les cames senyala amb l’índex de la mà dreta l’escrit  a una Maria xiqueta,  que agenollada i amb una postura de recolliment mira on li diu sa mare. Al temps que Sta. Ana amb l’índex de la mà esquerra senyala cap amunt, cap al cel. Els tres personatges tenen l’aureola que els rodeja el cap com a símbol de la seua santedat. Tota l’escena es observada per l’Esperit Sant en forma de colom davant del triangle diví que surten d’una finestra celeste. L’Esperit Sant guia l’educació de Maria. S. Joaquim està representat com una persona major, com sempre amb la barba blanca. Sta. Anna encara que adulta no sembla vella. L’escena passa a l’aire lliure, en un banc d’un espai acotat per un mur i darrere apareixen arbres, muntanyes i una edificació imitant  les construccions d’orient. En primer pla i davant del banc un cup guarda els pergamins i davant del mur dos gerrons, el gran amb flors, omplin l’escena. En la part de baix la inscripció:” S. Joaquin Padre de Nuestra Senñora” en al·lusió al patró de Benilloba.
               El plafó ceràmic es quasi monocolor: predomini del blau en diverses tonalitats. A més està el marró per  destacar la figura de S. Joaquim i el blanc per al mantell de Sta. Anna i la túnica de Maria. També  blava i blanca són les formes de la sanefa que envolta l’escena. L’estat de tot el retaule es molt bo a excepció d’un taulellet que està partit i altres dos que tenen resquills en la ceràmica.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada