diumenge, 10 de maig del 2020

RETAULE PRIVAT DE SANT ANTONI ABAD





3                             Situat a l’entrada d’una casa particular. Per tant és el resultat  de la devoció particular del habitants de la casa a S. Antoni Abad.El plafó consta de 12 rajols (4x3) i d’unes dimensions aproximades de 100x75 cm.
           Està rodejat per una motllura que simula el marc d’un quadre. En la part inferior, i del mateix material, està la cornisa. També penja un fanal per a la seua il·luminació.   El sant  nimbat apareix representat ja de major, amb la barba blanca i el hàbit propi dels antonians. En la mà esquerra sosté un llibre obert i en la dreta el pal amb la campaneta que duien els empestats. Als peus seus està el porc en referència al seu patronatge dels animals i a la dreta la cova que ens fa pensar en la seua vida eremítica. Tots els seus atributs apareixen representats. El sant esta dintre d’un paisatge ric en detalls, camí nu, herbes, matolls i arbres, pedres, una ermita (són moltes les ermites dedicades al sant per estes terres),i el cel amb núvols.
         Amb la informació aportada  per la família propietària de la casa  he pogut ampliar la investigació sobre la devoció particular a  S. Antoni Abat. Este retaule està   ací com a conseqüència de l’advocació particular d’esta família al Sant. Una advocació que ha passat de pares a fills al llarg d’ al menys sis generacions.  Devoció al sant  que ve d’un avantpassat, Joaquin Company, que és trobava amb dificultats  perquè els animals que posseïa se li feien malbé i,  per uns o altres motius, acabaven morint-se.Hem de situar- se  en una època en que els animals tenien una gran importància dintre de la economia familiar: força de treball, font d’energia, subministrament de recursos, mercaderia per  l’ intercanvi, etc. Amb les dificultats per les que estava passant Joaquim es va encomanar al Sant  i  el sant el va afavorir: el va lliurar  dels mals  que assotaven el ramat. Agraït  d’allò que per a ell  va representar un miracle, i en acció de gràcies, va posar el  retaule  de rajolets en l’entrada de sa casa.
               Amb esta informació podem datar el retaule en la segona meitat del s. XIX. I malgrat  a la seua antiguitat  es troba encara amb molt bon estat. Els colors del retaule es redueixen a tres: marró, verd i blau. El groc sols per al nimbe del sant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada