dissabte, 14 de setembre del 2024

PLAÇA L'OMET

 



                La plaça de l’Omet és la plaça més gran del poble, és el lloc on es desenvolupen els principals esdeveniments: ací es ballen les danses que actualment duren quatre dies, però que en temps passats duraven tota una setmana, de diumenge a diumenge, este és el lloc de les revetlles en les festes patronals d’agost, dels mercats de dimecres i divendres, a més d’altres actes que es fan sense tanta regularitat com concerts de La Filàrmonica Benillobense, obres de teatre, actes religiosos,etc. Tot açò la converteix en el centre de les activitats festives i socials.

                En la plaça és localitza la casa badia i també la casona que va ser residència de la família Mira, família amb importants propietats territorials i un llinatge destacat dintre de la societat local. La casa és de grans dimensions i amb un pati posterior. La façana ens mostra les tres altures: una planta baixa amb una portalada en el centre de grans carreus de pedra i dues finestres, una a cada costat, tancades per reixes de ferro; en el primer pis tres grans balconades amb reixats; i en el pis superior, el terrat o porxi, tres finestres quadrades de dimensions mes reduïdes. La portalada de carreus que arriba fins al tercer pis li dona una major distinció i prestància. Esta façana, amb la seua simetria i regularitat, presenta unes característiques neoclàssiques. Supose que la casa, per les seues característiques, és del final del S.XVIIl. En el segle XX passaria a mans d’empresaris que li donarien una activitat fabril.

                La resta de cases de la plaça presenten unes característiques similars: cases grans, amb façanes amplies, balconades i reixats, portalades de carreus, amb una entrada també gran, seller, amb capacitat per allotjar els arreus dels camp: animals, aparells, carros. Tot a imitació de la casa gran però amb unes dimensions més reduïdes. Serien les cases de llauradors propietaris, que aprofitant una situació de millora econòmica, construeixen les seus cases a imitació de terratinent i les construeixen fora del clos antic, en l’espai d’entrada al poble: no obliden que l’entrada era des de l’actual avinguda d’Alcoi.

                La plaça conserva el seu nom popular de l’Omet, encara que la gent la nomena com Olmet, nom que fa referència a l’existència d’un arbre d’estes característiques. L’om ha estat present en les places de molts pobles de la nostra contrada, així que no seria tan estrany que ací hi haguera algun Om. Durant la segona república se li va posar el nom de Plaça de Canalejas i amb el canvi polític passaria a Plaça del Generalísimo.







dissabte, 7 de setembre del 2024

CARRER S. CRISTÒFOL






              Este carrer va del carrer Major fins la plaça l’Omet. Amb una direcció en un primer tram de Sud a Nord. Després  el carrer es desvia uns 45º i pren una direcció de  Sud-oest a Nord-Est. En este tram a la part esquerra forma com una replaça de forma triangular delimitada per la façana de la casa amb el nº 7 i la façana posterior de la casa nº 1 de la plaça l’Omet El carrer, per la seua banda dreta, té dues cases en les quals la porta principal dona a este carrer i per la banda esquerra quatre cases. Amb el nº 5 tenim una casa amb una portalada emmarcada per dos brancals de carreus  i una porta de fusta ben conservada que podria ser del s. XIX. La façana presenta dues finestres amb la particularitat de que estan enreixades. En la façana hi ha incrustada una pedra de màrbre amb la següent inscripció:

“Al EXCMO. SR.

DON PASCUAL DOMENECH Y TOMAS

MAGISTRADO DEL TRIBUNAL SUPREMO DE JUSTICIA DE LA NACION

COMO SINCERA PRUEBA DE APRECIO CON QUE LE DISTINGUE

Y DE ENTUSIASMO QUE SIENTEN POR SU ELECCION

AL CARGO MENCIONADO POR R.D. DEL 18 DE ENERO DE 1904

ESTE VECINDARIO Y EL AYUNTAMIENTO

HOY 7 DE FEBRERO DE 1904 DEDICANLE ESTE RECUERDO

              Pascual Domenech y Tomás va nàixer en Benilloba un 14 de gener de 1842 fill de Pasqual Doménech Mullor natural de Benilloba i de Mariana Tomás Doménech de Penàguila. Devia ser una família  acomodada que  va permetre al seu fill cursar estudis de dret. Va exercir l’advocacia a Madrid fins que va ser elegit diputat pel partit conservador de Francisco Silvela pel districte de Segorb en 1903. En 1904 va ser nomenat magistrat del Tribunal Suprem d’Espanya. Abans, en 1899 va ser director general de presons.

                Este carrer seria el d’entrada al poble abans de que s’obrira la pujada a la plaça del Castell. Ja que  el camí d’entrada aniria des de l’Avinguda d’Alcoi, per la plaça l’omet i per el carrer S. Cristòfol al c. Major. Este carrer actualment nomenat com S. Cristòfol, també va ser nomenat com Carrer de Pascual Doménech i Tomàs. Popularment i per cert temps la gent el coneixia pel carrer de la Mol·lera  per el malnom de la família que vivia en el nº 3 i que regentava una tenda de fruites i verdures.