dissabte, 21 de setembre del 2024

PLAÇA DE LES PALMERES




 

                Esta plaça és anomenada popularment com “Plaça de les Palmeres”, encara que no sé si este és el nom oficial perquè no hi ha cap ròtol que ho indique. La plaça està situada en el creuament del carrer Major amb els carrers S. Cristòfol i S. Miquel.

                És una plaça de nova creació, inaugurada l’agost de 1994 com indica la placa, així que enguany va complir els 30 anys. Al ser recent, és una plaça dissenyada en el despatx d’un arquitecte i destinada a guarnir l’espai que ocupava la casa amb el número 10 del carrer Major. Casa que en la seua planta baixa va allotjar, durant molt de temps, una tenda de comestibles.

                El sòl de la Plaça està un poc més elevat que el dels carrers circumdants. En la façana oriental, sobre un fons de blocs blancs separats en fileres de tres per una franja de rajols grisos, hi ha un enreixat de barres en diagonal que dibuixen rombes de certa grandària i que sostenen els “jasminers” i rosers que creixen en el jardí que resta entre la paret i el banc de ciment. La façana meridional, amb la mateixa decoració de blocs blancs separat per les franges grises, sosté dues plaques de marbre: una fa referència a la seua inauguració i l’altra ret homenatge a Federico Borrell “Taino”en el 70 aniversari de la seua mort. Taino va nàixer en la casa que actualment ocupa la plaça però prompte va migrar amb la seua família a Alcoi. En 1936, a l’ inici de la guerra civil, es va unir a una columna de milicians que va eixir d’Alcoi per anar a combatre a Còrdova, on el sorprengué la mort un 5 de setembre del mateix any. En un principi, es cregué que Taino era el milicià que Robert Capa va captar en el seu objectiu en el moment que rep un tret però, amb posterioritat, es va dubtar de la veracitat del personatge. Esta foto és coneguda per tot arreu i s’ha erigit com a símbol de la barbàrie de la guerra civil i, amb tal motiu, es va col·locar l’escultura, perfilada amb ferro, del milicià amb el seu fusell en el moment en que és abatut.

                 La plaça resta oberta cap el carrer Major i el carrer S.Miquel i en este darrer costat s’alcen tres palmeres alineades que ja sobrepassen l’alçada de les cases veïnes.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada