Fins no fa massa
anys, però que ara ja és una costum oblidada i per això aprofite este espai per
a recordar-la als que l’han coneguda i
donar-la a conèixer als que ja no han sentit parlar d’ella, s’utilitzava la
terra per escurar. Aleshores no hi havia tanta varietat de detergents
ni amb la capacitat desengreixant que tenen ara i l’enginy i la necessitat els havia ensenyat
a utilitzar els recursos més a l’abast. I així fou com amb un poc de sabó amb
aigua, un fregall que solia ser de fils de pita i un pessic de terreta s’aconseguia
escurar la vaixella: plats, gots, perols
i fins i tot les paelles més olioses o les gerres al final de la temporada abans d’omplir-les d’oli novell. La terreta
era un desgreixant natural que per la seua textura absorbia el greix al temps
que rascava la brutícia mes apegada. Però no servia qualsevol terreta sinó sols aquella amb unes peculiars característiques,
una barreja de tap i argila amb una
textura de grans molts fins. Eixa terreta en Benilloba l’aconseguien en les Forques, a l’inici del
camí de la teuleria, on mes o menys hui està l’ecoparc. Allí en el camí i sota
el marge hi havia, fins fa pocs anys, un parell de covetes de poca profunditat
que les havien fet les persones al rascar per extraure esta terra. També era
molc utilitzada la terreta de Millena, on allí si que hi havien autèntiques
coves fetes amb l’extracció de la terra per a esta finalitat.O tempora,o mores.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada