dissabte, 13 de juny del 2020

PRIMUM VIVERE DE INDE FILOSOFARE: L'ALMONJÀVENA





           L'Almonjavena és un dolç tipic de les nostres terres, d'origen musulmà com el seu nom indica.Esta és la recepta segons a mi me la van dir, supose que hi ha tantes variants com pobles on la cuinen.

Els ingredients:
-1 got d'aigua
-1 got de farina
-100 ml d'oli (mig got)
-1 pessic de sal
-4 ous
-sucre
-canela

Preparació : 
       Es posa al foc l'aigua i l'oli, quant començe a bollir afegirem la farina tota de colp i un pessic de sal. La massa es meneja fins que ja no se pegue. Després la traem del foc i la deixem una estoneta fins a que es temple. Quant la pasta ja està templada anem incorporant els ous de un en un i anem remenant. Una vegada tot mesclat ho possem en una safata del forn amb paper i per damunt possem el sucre i la canella previament barrejats. Ho possem al forn ja precalentat i el deixem uns 20 o 25 minuts a 200 graus.

4 comentaris:

  1. Gràcies per compartir esta recepta. Qualsevol dia la fem. Ha d'estar molt bona.

    ResponElimina
  2. La recepta de la Monjàvena, Moixavena (Al-monjàvena / Almoixàvena) és molt maníquea, sobre tot pel seu origen. Hi ha molta costum, estesa pel PV d'atribuir a qualsevol cosa o fet rellevant del que desconeixem, amb certesa, la seua arrel o ascendència, un passat de llegenda o pertinència àrab. La mateixa Dama d'Elx, popularment era coneguda com la 'Reina Mora'. El mateix passa amb altres fets i també a la cuina on molts dolços, també duen aparellat l'origen àrab encara que puguen ser heretats de la tradició pastissera d'arrel arriana. La 'Monjávena' en un alt percentatge de receptes (se'n fa a moltes comarques), també du mantega, com la Saginosa o Ensaïmada (saïm); i no és precisament, aquest, un producte emprat per la tradició rebostera àrab. Amb això no pretenc deslitgimar res, i, ni molt menys posar com a bona o vàlida la meua valoració (que tampoc és meua), tan sols és afegir-li més recapte a la seua història...

    ResponElimina
  3. Si, tens molta raó en general en la cultura popular s'ha gastat molt el recurs de atribuir les coses als moros com una forma de donar antiguitat i solera a qualsevol cosa i es ta és una d'elles. En quant als ingredients he dedit que este producte s'el·Labora en molts llocs i de forma diferent, amb moltes varietats a l'igual que passa amb molts altres productes, totes són vàlides. Esta varietat crec que li dona mes riquesa a la cultura gastronòmica.

    ResponElimina