diumenge, 31 de gener del 2016

CONEIXEM? Una crida a la col·laboració.

           Molts llocs del camp de Benilloba tenen el seu nom propi. Estos noms que s'anomenen TOPÒNIMS s'han conservat generació rere generació, de pares a fills, fins avui. Però com ara cada vegada meyns la gent ix al camp, molts d'estos topònims estan en perill de oblidar-se  i aleshores ja mai més podrem conèixer-los. Jo estic intentant arreplegar tots els que puga, quants més millor. Així que vull demanar la col·laboracio de tots. Com? D'una forma molt sencilla: aquell que tinga un trocet de terreny i l'anomene d'alguna forma, o  bé que conega algun lloc per un nom, que m'ho diga.
 Com per eixemple: sabrieu dir-me on esta la FONT D'ALBINA?




https://www.google.es/maps/place/03810+Benilloba,+Alicante/@38.7002044,-0.3912776,711m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0xd6189713ba38e41:0xad412e6022a2f058!6m1!1e1?hl=es

        


               Al eixir de Benilloba per la carretera, i immediatament  després de creuar el pont,  es desviarem a la dreta per un camí enquitranat que ens portarà un centenar de metres més endavant  a les runes  del que va ser el Molí Blai, també anomenat Molí del Comte o Molí Vell. Si seguim cap al riu abans de creur-lo a ma dreta, i prop del llit  del riu, va haver una font que anomenavem com la FONT D’ALBINA. Esta font devia xorrar en any plujosos i la gent acudia allí a poar aigua. Aleshores el paisatge era prou diferent al de ara. Les xopades continuen igual però la resta eren hortes conreades a un costat i altre del riu. El Molí era un gran casal amb una bassa en la part superior on s’emmagatzemava l’aigua per fer rodar les moles i a la part baix enfrontant amb el riu estava la cacau, que era un soterrani amb volta de canó per on sortia l’aigua desprès d’haver,amb la força de la caiguda, fer girar el rodet, i s’incorporava  a la sèquia de bassó que passava per allí de camí a les hortes. Aprofitant la sèquia hi havia un llavador xicotet on llavaven la roba els que allí vivien.
                Si piqueu en l’enllaç voreu un mapa de Google on podreu situar el lloc del que estem parlant així com  una espectacular imatge  de Benilloba amb les seues imponents xopades.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada