dissabte, 28 d’abril del 2018

STA. ANNA



         




           En Benilloba s’ha venerat a Sta. Anna  com a patrona, encara que no ho és, per ser la dona de S. Joaquim que és el vertader patró. També s’ha venerat a Sta. Ana per ser patrona de tots els treballadors de la industria tèxtil i com al nostre poble sempre ha hagut un percentatge de població que s’ha dedicat a esta activitat aleshores  fins va existir fins una confraria en honor a esta Santa.
           Sta. Anna i S. Joaquim segons els evangelis apòcrifs van ser els pares de Maria, la mare de Jesús de Nazaret. El seu nom en hebreu era Hannah i era natural de Belén. El seu pares van ser Matàn i Emerenciana. Segons Juli el Africà Matan en un matrimoni anterior amb Estha van tenir un fill anomenat Santiago que seria pare de José de Nazaret. I Estha en un matrimoni anterior va tenir a Joaquim ( pare de Maria). Estha va morir al nàixer Santiago i  el seu home Matan va casar amb Emerenciana  amb qui tindria a Anna.  Anna i Joaquim es van casar i van tenir a Maria quan ja eren majors.
          A Sta. Anna se la reconeix per la llarga túnica que porta, normalment roja ( no és el cas de la Sta. Ana de Benilloba), amb el cap cobert amb  un mantell , unes vegades sostenint un llibre i altres amb Maria, xiqueta, de la mà (com la nostra Sta. Anna).La sua festa com la de S. Joaquim es el 26 de juliol encara que en Benilloba es celebra el 16 d’agost.

7 comentaris:

  1. A Santa Anna no li feiem una processó? No ho tinc molt clar. La processó curta?
    Vicent Julià

    ResponElimina
  2. Exacte. Feien tres processons per festes i la ultima era la de Sta.Ana i era la confrairia de Sta. la que celebrava la festa.A esta confrairia pertanyien els treballadors de la llana.

    ResponElimina
  3. Crec (pot ser) que Vicent es refereixca a la processó de "las hijas de María", l'ultim diumenge de maig. Perque de les processons de les cofradíes, no crec que sen recordem. Jo al menys, no ho he vist. La que dic de maig sí. La processó curta per a mí era eixa.
    Yolanda Campos

    ResponElimina
  4. Yolanda és que tu eres més jove.En festes es feien tres processons: la de S.Joaquim, al sendemà la de la Mare de Deu dels Dolors i el darrer dia la de Sta. Ana.Cadascuna amb la seua confriria.

    ResponElimina
  5. Em sembla que té raó Yolanda, era eixa la processó a què em referia.
    Quique ni li lleves anys; és un any major que jo.
    Vicent Julià

    ResponElimina
  6. De les tres processons eixes, ho sabia per que ma mare m'ho contava
    Yolanda Campos

    ResponElimina
  7. jo recorde en festes que es feien tres provesons , la de sant xoxim ,santa ana i la de la mare de deu dels dolors i cada una era d´un gremi i els cuets d´aqueixa nit els pagava la cofradia del sant que tocava. lo que diu yolanda tambe ho recorde ,anavem a misa a fer l´ofrenda i cantavem una canço que es deia " con flores a maria" i despres a octubre era la festa de la mare de deu del rosari i cantavem per el carrer, mare meua que vella estic fent-me ufff
    Julia M.Bonet

    ResponElimina