dissabte, 11 de gener del 2020

RETAULE DE S .MIQUEL






                 Situat en nº 17 del Carrer major. Front al carrer S.Miquel.
                 El plafó ceràmic té una altura aproximada de 1.20 m. Amb 24 rajolets (6x4) col·locats dintre d’una fornícula en la paret. La fornícula esta rodejada per un llistell d’escaiola que li dona profunditat. En la part superior hi ha una fanal i en la inferior  dos inscripcions també en ceràmica: la placa gran està formada per sis rajolets (2x3) emmarcats per un llistell i amb ornament vegetal en la part inferior, datada en 1863, anuncia que l’arquebisbe de Valencia, entre 1861 i1876,  En Mariano Barrio i Fernández, dona 80 dies d’indulgències  a la persona  que rese davant la imatge de S. Miquel. La segon placa, incrustada al costat de l’altra, i que  consta  d’ un sol rajol, té la mateixa   intenció de concedir indulgències però en este cas, el privilegi està concedit   per l’ arquebisbe de Valencia En Joaquin Company. Considerant que va ser arquebisbe entre 1800 i 1813, entre estos anys seria col·locada esta inscripció.
                S. Miquel és un dels quatre arcàngels junt a Gabriel, Rafael i Uriel. La esglèsia catòlica el considera patró i protector de l’església universal. Se’l representa amb espasa i com a guanyador sobre el dimoni.
               En este plafó apareix representat amb vestidures de soldat romà amb una mà sostenint una espasa ondulada i amenaçadora , amb l’altra mà amb una balança perquè segons la tradició es creu que l’arcàngel participarà en el juí final alhora d’avaluar les ànimes. L’arcàngel trepitja a un dimoni tombat sobre el foc de        l’ infern.
             Hi ha un intent d’omplir el fons amb un paisatge de núvols i cel sobre unes roques i una poca vegetació.
Destaquen els colors rosa, verds i blaus sobre el negre i marró fosc del dimoni.
            Tot el conjunt presenta bon estat. Probablement es pot datar el retaule amb la data  que apareix en la inscripció més antiga i així seria el més antic dels retaules ceràmics de tot el poble, poden datar-lo en la primera dècada del S .XIX.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada