dissabte, 14 de novembre del 2015

LA PLAÇA DEL CASTELL I LA MARE DE DÉU DEL CARME
         En el retaule es representa a  la Mare de Déu coronada i aureolada. Asseguda i coberta amb un mantell blanc ornat amb or i el Jesuset plantat sobre una cama. La mare de Déu fa de trono acollidor   de Crist. Ells dos, mare i fill porten un escapulari a la mà. Este és l’atribut d’esta Mare de déu,i per ell la reconeixem. En la part inferior hi ha fidels que s’aclamen a ella i dos àngels que els ajuden  a arrimar-se.
        La Mare de Déu del Carme és una de les diverses formes d’advocació de la Verge Maria. I el seu nom procedeix del Monte Carmel, a Israel, lloc on vivien ermitans. En l’època de les creuades és fa fundar a Europa l’ Ordre de La Nostra Senyora del Monte Carmel (Carmelites) que van estendre  la seua devoció. La seua festa es celebra el 16 de Juliol perquè segons la tradició carmelita en esta data de 1251 es va aparèixer a St. Simon Stoch, superior de l’ordre, la Mare de Déu del Carme i li va donar els hàbits i el escapulari, que és el signe del culte carmelità, i li va prometre alliberar del Purgatori a tots les ànimes, que hagueren portat l’escapulari durant la seua vida, el dissabte següent del dia de la seua mort i portar-los al cel.

       L’escapulari que porta la Mare de Déu prové de l’escapulari monacal que és una peça de roba format per una tira de tela amb una obertura per al cap i que penja sobre el pit i l’esquena. L’escapulari devocional és una simplificació d’este i consta de dues peces de tela de dimensió reduïda i forma rectangular, unides per un cordó. Pot portar alguna imatge o inscripció i el de la Mare de Déu del Carme és de color marró. Este escapulari  té el privilegi sabatí que consta, segons la tradició, d’assegurar l’ascens al cel, a tot aquell que ha dut l’escapulari en vida, el més aviat possible, a més tardar el dissabte següent  al dia de la seua mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada