dissabte, 26 de febrer del 2022

75é ANIVERSARI MOROS DEL CASTELL

 




        Enguany els Moros del castell celebraran el 75 aniversari de la seua fundació per la qual cosa pose esta foto acompanyada d’alguns apunts sobre els orígens.Esta foto és del  16 d’agost de 1947. El primer esmorzar dels moros de la fila del Castell. La foto original pertany a Jose Gisbert i en ella podem veure alrededor de la taula als moros de la fila del Castell acompanyats del músics de la Banda “el Delirio” de Gorga en el esmorzar que es fa després de la diana. És l’inici de les actuals festes de Moros i Cristians. Per a commemorar el tercer centenari de l’anomenament a com a patró de Benilloba al Patriarca de S. Joaquim els veïns de la plaça del Castell decidiren, en una reunió que es va fer el dia de Reis, 6 de Gener de 1947, en la fàbrica de teixits de José Maria Espinós, fundar una filà de moros per a celebrar les propers festes d’agost. Entre altres coses decidiren en esta reunió:

-la construcció d’un castell de cartró-pedra que es col·locaria en la plaça del mateix nom. El Castell es plantaria davant de la imatge de la Mare de Déu del Carme.

-L’enramada de la plaça  amb postes, arcades, banderes i guirlandes.

-Contractar la música “El Delirio” de Gorga.

-El capità moro seria Jose Maria Espinós i l’embaixador Evaristo Jorcas Crespo (el Carter).

                Els assistens a la reunió, veïns de la plaça i alrededors i primer components de la fila serien:J.Maria Espinós Doménech, Julio Ortiz( el ferrer),José Gómez Blanes (Pepet l’esquilador), Vicente Garcia Monllor, Salvador Cortés Cascant, Bautista Segura Ibáñez (el tio Segureta), Joaquin Mira Espinós, Evaristo Jorcas Ripoll(el Sabater), Evaristo Jorcas Crespo (el Carter),Pedro Jorcas Alcaraz (Pedro el Mut), Jose Reig Guillem (Cabrerot),Enrique Llinares Giner (Enrique el Florido), Manuel Mira Bernabeu, Miguel Barrachina Ripoll (Micalet el Guarda), Alfonso Climent Pérez (Taes), Fausto Domínguez Gómez (Bala),José Aracil Crespo (Pep Gabiel), Juan Picó Picó (el Pintoret), Francisco Llopis Peiró, Jorge Vilaplana, Manuel Espinós Doménech, Jose Monllor Monllor, Joaquín Boades Monllor.

La Foto és propietat de José Gisbert.

La informació està treta del Llibre de Joaquin Domenech Boronat:Benilloba.Su historia.Vida, Costumbres y fiestas. 2009


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada